Kalėdiniai patiekalai

 Gaminkime Kalėdinius patiekalus kartu

Gaminimas kartu suartina ir įprasmina šventes.

Kūčiukai

  • 500 g miltų, 
  • 20 g šviežių mielių, 
  • 250 ml pieno,
  •  75 g cukraus, 
  • 2 šaukštų aliejaus, 
  • 50 g aguonų, druskos.










Pirmiausia mieles ištrinkite su cukrumi ir šaukštu pieno. Tuomet pieną šiek tiek pašildykite ir supilkite į jį mieles bei pusę miltų. Išmaišykite, užberkite miltų sluoksnį, uždenkite rankšluosčiu ir padėkite šiltai, kad tešla iškiltų, maždaug pusvalandžiui. Kai tai atsitiks suberkite likusius miltus, supilkite aliejų, suberkite aguonas, pasūdykite tešlą ir minkykite tešlą bent 5 minutes, kol ji taps minkšta ir nebelips prie rankų. Jei reikia, įberkite truputį daugiau miltų, bet nepadauginkite. Tada vėl uždenkite tešlą rankšluosčiu, pastatykite į šiltą vietą ir palikite dar apie valandą. Pakilusią tešlą vėl gerai išminkykite ir voliokite plonus volelius. Pjaustykite juos gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir kepkite apie 10 min. (priklauso nuo jų dydžio), kol paruduos. Skanaus!

🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪


Kalėdiniai imbieriniai meduoliai


  • 100 g miltų
  • 100 g sviesto
  • 100 g cukraus
  • 100 g medaus
  • 2 kiaušiniai
  • Šaukštelis malto imbiero
  • Šaukštelis malto cinamono

Glajui:

  • 100 g miltelinio cukraus
  • 40 – 50 ml citrinų sulčių
Cukrų ištrinti sviestu, kol cukrus ištirps ir masė taps lengva ir kreminė. Įdėti medaus į cukraus ir sviesto masę. Gerai išmaišyti. Įmušti kiaušinius. Plakti nereikia. Po to sudėti prieskonius: imbierą ir cinamoną. Vėl viską gerai išmaišyti. Sijotus miltus pamažu maišant supilti į tešlą. Išminkyti tešlą. Tešla turi būti plastiška, elastinga, nelipti prie rankų. Ant miltuoto paviršiaus iškočioti tešlą ir išpjauti norimas figūrėles (žmogeliukus, širdeles, žvaigždutes, briedžiukus, grybukus ir pan.). Kuo plonesnė tešla, tuo daugiau meduolių išeis ir tuo jie bus traškesni. Storesnė tešla lygu minkštesni sausainiai. Kiekvienam pagal skonį. Meduolius sudėti ant kepimo popieriaus. Dėti į gerai įkaitintą orkaitę ir kepti 150 – 160° temperatūroje 8 – 11 minučių. Atvėsintus sausainius puošti milteliniu cukrumi, glajumi ar konditeriniu pieštuku. Glajų paruošti taip: pamažu pilant citrinų sultis sumaišyti su milteliniu cukrumi, kol gausis grietinės tirštumo konsistencija.

Komentarai

Populiarūs įrašai